Jak vyrobit kombuchu

Vyrobíte si ji doma. Ale musíte vědět, jak na to.

Kombuchu lidé vyrábějí po celém světě už celá staletí. Její příprava není složitá a pravidelnému konzumentovi přináší řadu benefitů. Ingredience pro její přípravu jsou snadno přístupné. I proto její výrobu zvládne každý. Abyste ale byli úspěšní, musíte dodržovat přesné postupy. 

Snadný recept

  • výroba: 4 litry kombuchy
  • délka přípravy: 5 minut
  • délka vaření: 20 minut
  • celková doba: 25 minut

Suroviny

  • 4 litry čisté - nejlépe filtrované vody
  • čaj: 4 - 6 čajových lžiček černého nebo zeleného čaje
  • cukr: 320 g
  • 400 ml startovacího základu
  • mateřská kultura SCOBY
  • ovoce, džusy, byliny na případnou 2. fermentaci

13 kroků k výrobě kombuchy doma

  1. V nádobě uvařte 1 litr čisté vody.
  2. Do horké vody přidejte sítko s čajem.
  3. Louhujte 10 až 15 minut, poté čaj vyjměte.
  4. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí.
  5. Do fermentační nádoby nalijte 3 litry studené vody. Poté připravený oslazený čaj. V nádobě musí ještě zůstat prostor pro kombuchovou kulturu.
  6. Zkontrolujte, jestli má čaj teplotu těla nebo nižší.
  7. Přidejte SCOBY + startovací kombuchu, kterou jste si uložili z předešlé výroby.
  8. Nádobu přikryjte prodyšnou látkou a upevněte pomocí gumičky nebo provázku.
  9. Pomodlete se, pošlete pozitivní myšlenky, aby se dílo zdařilo :) Nepovinné :)
  10. Nádobu umístěte na teplé, větrané místo mimo přímé sluneční záření po dobu 7–21 dní (v závislosti na chuti). Ideální teplota je 20 až 25 °C. SCOBY je většinou u hladiny a postupem času se začne vytvářet nová kultura.
  11. Po 7 dnech můžete začít kombuchu ochutnávat. Nejlépe tak, že vsunete brčko pod SCOBY a napijete se. Pokud je nápoj hodně sladký, pokračujte ve fermentaci a ochutnávejte každý den, dokud nedosáhnete optimální chuti.
  12. Odeberte SCOBY a zhruba 400 ml hotové kombuchy pro přípravu další várky.
  13. Ochuťte kombuchu.

Základní návod k ochucení kombuchy - tzv. druhá fermentace

Ochucování se provádí nejen pro zlepšení chuti. Přidáním ovoce získáte i další výhody. Do nápoje přinesete  antioxidanty, minerály a další vitamíny obsažené v ovoci. Po krátké době ztratí veškerou svou barvu. Kombucha z ovoce vstřebává všechny flavonoidy, foláty a fytonutrienty a předá vám je v biologicky dostupnější formě.

  1. K ochucení kombuchy je třeba přistoupit až po základní fermentaci – po odstranění mateční kultury. 
  2. Nasypte ovoce do lahví s kombuchou (cca 1⁄2 šálku ovoce na 1 litr) a nechte louhovat 24 až 36 hodin. 
  3. Přeceďte ovoce a kombuchu uložte do lednice. 

Už nezbývá nic jiného než vám pogratulovat k vaší první vyrobené kombuše.

Tipy

Jak na perlivost

Pokud necháte nalahvovanou kombuchu nějakou dobu v pokojové teplotě, nápoj získá na perlivosti.

Ochutnávejte

Proces fermentace neustále probíhá, chuť kombuchy se proto mění. Nápoj pravidelně ochutnávejte. Jakmile pro vás bude mít příjemnou chuť, přesuňte ho do lednice. Ochlazením fermentace zpomalíte.

Kombucha z lednice nepění? Nechte láhev na hodinu nebo dvě zahřát, aby se znovu aktivovaly kvasinky a přírodní oxid uhličitý.

Experimentujte

Ovocná, zeleninová, bylinková... každá nová kombucha může být překvapením a její výroba se proto pro vás stane vzrušujícím koníčkem!

Co se nepovede vylijte

Může vám to přijít líto. Tolik času a úsilí, a výsledek se nezdařil. Chybami se však člověk učí. Proto se dílo nesnažte zachraňovat, ale přijměte to jako daň v procesu učení. Ta příští kombucha bude určitě skvělá! Jednu možnost "záchrany" ale přeci jen máte. Nepovedenou kombuchu můžete využít jako návnadu na vinné mušky. :)

Jak skladovat kombuchovou kulturu

Kombuchová kultura (SCOBY) je základní surovinou pro výrobu. Nová vzniká s každou další vyrobenou šarží.

Kulturu si uchovejte pro případ, že by se u vás objevila například plíseň, případně se do čaje dostaly mouchy. SCOBY je možné skladovat v chladničce po dobu několika týdnů. Pro její dobrou kondici je však důležité, aby v nádobě měla dostatečné množství živného roztoku. A nádoba musí být chráněna vzduchotěsným uzávěrem.