Skladování

Naší kombuše se líbí v lednici. Aneb jak kombuchu skladovat

Kombuchu Falko dodáváme vždy čerstvou hned z výroby. Uchovávejte ji v lednici, zabráníte tak pokračování procesu fermentace v lahvi.

Naopak nedoporučujeme kombuchu skladovat při vysokých teplotách mimo ledničku. Několik hodin nevadí, ale delší doba způsobí další fermentaci a může dojít k nárůst tlaku v láhvi až k devalvaci její chuti.

scoby

Proč plastový obal

Ač je to možná překvapivé, tak podle několika studií mají nejhorší ekostopu jednorázové skleněné lahve, a to i přesto, že je po použití vytřídíme do kontejneru na sklo.

V nedávné studii výzkumníci z univerzity v britském Southamptonu srovnali enviromentální dopady nápojových obalů pro "natlakované" šumivé nápoje. Soustředili se jak na dopad jejich výroby, tak znečištění, které v životním prostředí způsobují.

Z analýz vyšly v nejhorším skóre nevratné skleněné lahve. Na poslední místo je dostala vysoká energetická náročnost jejich výroby. Své udělala váha výsledného produktu. Litrová skleněná láhev vážila až 800 g, plastová se stejným objemem jen 40 g, což se dále promítalo do zátěže spojené s dopravou nápojů.

falkokombucha-lahve

Plastové lahve se umístily o stupeň lépe. Mezi jejich výhody patří pevnost a pružnost materiálu, snadná výroba, odolnost vůči chemikáliím z nápojů a samozřejmě nízká hmotnost usnadňující přepravu. Plasty si prostě stojí lépe než sklo. Je tomu tak i u recyklace plastových lahví, kde se pracuje s nižšími teplotami a menší energií.

Zdroje