Co je to kombucha

Kombucha je dnes nejrychleji rostoucí kategorií přírodních probiotických nápojů. Ale co přesně je kombucha? Je to lehce perlivý nápoj vyrobený fermentací čaje a cukru. Tento proces vytváří symbiotickou kulturu bakterií a kvasinek - známou jako SCOBY. 

Enzymy a probiotika nastartují kondici vašeho trávení

Enzymy a probiotika, které při fermentaci vznikají, jsou hlavním důvodem, proč je konzumace kombuchy v současnosti tak populární.

  • Podporují správnou činnost trávicího ústrojí.
  • Pomáhají rozkládat potraviny a živiny. 
  • Zlepšují střevní mikroflóru.

To může pomoci při problémech s trávením. Přispět ke zlepšení vstřebávání živin, nabudit imunitu, metabolické a kognitivní funkce. Antioxidanty, které při fermentaci vznikají, jsou užitečné při posilování imunity a zpomalování procesu stárnutí. Celosvětové vědecké výzkumy došly k závěru, že existuje soubor kyselin, vitaminů a enzymů, které obsahuje každá kombucha. Tyto látky nabízí jedinečnou podporu fungování organismu - od udržování zdravé hladiny pH až po pomoc při detoxikaci a poskytování základních stavebních kamenů pro proteiny. Seznamte se s nimi a získejte hlubší porozumění o výjimečném nápoji.

Vitamin C

Ve vodě rozpustný vitamin C, známý  jako kyselina askorbová, je vitaminem číslo 1 západního světa. Je vynikajícím detoxikačním prostředkem a posilovačem imunity nezbytným pro celou řadu metabolických procesů. Nedostatek céčka může způsobit kurděje. Aby tělo prosperovalo, potřebuje vždy dostatečné množství tohoto vitaminu.

Kyselina octová

Je jedním ze základních prvků při fermentaci kombuchy. Je antiseptická. Což znamená, že ničí škodlivé bakterie a patogeny. Jistě jste někdy slyšeli o zdravotních účincích jablečného octa. Kyselina octová snižuje ukládání tělesného tuku. Kombucha obsahuje tuto identickou látku a dodává nápoji jeho typickou sladkokyselou chuť.

Kyselina mléčná

Vzniká kvašením cukru bez přítomnosti vzduchu. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pomáhá předcházet zácpě a chrání stěny střev.

Kyselina glukonová

Efektivně působí proti kvasinkovým infekcím. Má pozitivní vliv na metabolické procesy. Svými antioxidačními účinky podporuje správnou činnost celého organismu.

Aminokyseliny

Jsou základní stavební kameny bílkovin, které tělo potřebuje pro svou činnost. Mají nezastupitelnou roli pro tvorbu molekul a buněk. Z 20 aminokyselin nalezených u lidí je 9 esenciálních - naše tělo je nedokáže samo vyrobit. Musíme je konzumovat v potravinách nebo doplňcích stravy. Zdrojem esenciálních aminokyselin je i kombucha.

Co dalšího kombucha obsahuje

Kyselina jablečná - podporuje detoxikaci

Kyselina šťavelová - účinná konzervační látka, která aktivuje buňky

Nukleové kyseliny - (jako RNA a DNA), které vysílají signály do buněk, aby správně fungovaly a obnovovaly se

Kyselina uhličitá - regulátor hladiny pH krve

Kyselina listová - pomáhá srdečních chorobách, stárnutí, rakovině, Crohnově chorobě, Alzheimerově chorobě a osteoporóze

Thiamin (vitamin B1) - stimuluje imunitní systém, může mimo jiné pomáhat jako prevence před stárnutím kůže, rakovinou a mrtvicí nebo problémů kloubů a kostí

Riboflavin (vitamin B2) -  potlačuje a zmírňuje projevy alergie

Niacin (vitamin B3) - podporuje hojení kožní tkáně a je přírodní afrodiziakum

Pyridoxin (vitamin B6) - pomáhá bojovat s obezitou, revmatismem a mrtvicí

Kobalamin (vitamin B12) zlepšuje paměť a učení

Nemůžu si tohle vše vzít v pilulce?

Dovolte mi zde zdůraznit, že vitaminy, kyseliny a enzymy, které obsahuje kombucha, jsou v této kultuře živé! Nejsou chemicky vytvořené. Bakterie a kvasinky je vytvářejí za vás. To usnadňuje jejich vstřebávání. Na rozdíl od doplňků stravy, které si běžně koupíte bez předpisu dokonce i v lékárně nebo v prodejnách se zdravou výživou. Použitím biologicky aktivních forem těchto kyselin, enzymů a vitaminů dodáte svému tělu tu nejčerstvější a nejúčinnější verzi. Takže co je kombucha? Kombucha není jen nápoj k uhašení žízně, ale i nápoj, který obsahuje aktivní sloučeniny. Ty pomáhají vašemu tělu prospívat. Proto ho nazýváme přírodním elixírem zdraví!